Dil Altı Bağı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Prof. Dr. İsmail Koçak
Kulak Burun Boğaz Uzmanı
Dil altı bağının cerrahi tedavisi zor bir işlem değildir. Genellikle lokal anestezi altında yapılır, çocuk uyutulmadan ve genellikle poliklinik ortamında gerçekleştirilir. Çocuk oturtulduktan sonra dilin ucu bir gaz beziyle tutulur ve dil altındaki bölgeye anestezik bir solüsyon uygulanır. Bazen bu bölgeye anestezik iğne de yapılabilir.
Ardından ya bistüri, ya koterizasyon ya da lazer ile alttaki doku kesilir. Bu bölge, çok kanayan bir doku değildir, ancak belirli bir sınıra kadar işlem yapılabilir. Doku kesildikten sonra dilin ucu serbestleşir ve işlem tamamlanır. Eğer dilin altındaki yara bir miktar açık kaldıysa, o bölgeye dikiş atılır. Çocuk yaklaşık bir hafta boyunca sıvı ve püre kıvamındaki gıdalarla beslenir; asitli yiyecekler verilmez.
Genel olarak ağır bir işlem değildir, fakat yine de ameliyattan sonraki bir hafta boyunca dikkatli takip edilmesi gerekir. İşlem sonrasında çocuğun dil hareketleri yerine gelir. Ancak çocukta yerleşmiş bir davranış kusuru varsa, cerrahi tedavi tek başına yeterli olmayabilir. Bu nedenle, dil ve konuşma terapistinin desteğiyle dil hareketlerinin güçlendirilmesi sağlanmalıdır.
Düşünün ki uzun süre hareket edememiş bir dokunun yeniden hareket kazanması kolay olmayabilir; bu nedenle kasların güçlenmesi ve şekillenmesi gerekmektedir. Sonuç olarak, dil altı bağı sadece cerrahi tedavi ile değil, aynı zamanda bir terapi süreci ile de desteklenmelidir.
Prof. Dr. İsmail Koçak
Kulak Burun Boğaz Uzmanı
Prof. Dr. İsmail Koçak, ses bozuklukları ve vokoloji konusunda uzmanlaşmış bir kulak burun boğaz (KBB) doktoru, biyomedikal mühendis ve homeopattır.
Aslen bir müzisyen olan Dr. Koçak, 1993 yılından beri ses tedavisi yapmaktadır. Çok yönlü geçmişi sayesinde profesyonel ses tedavisi ve vokal performans sanatları tıbbı alanında uzmanlaşmıştır. Bugüne kadar ses estetiği ve doku koruma alanında kullanılan üç önemli cerrahi tekniğin mucidi olmuştur. “Ses sihirbazı” olarak anılan Dr. Koçak, ülkesinin Eurovision ekiplerinin vokal sağlığıyla da ilgilenmektedir.