Parotis Bezi Derin Lob Tümörleri
Prof. Dr. Çetin Vural
KBB & Baş ve Boyun Hastalıkları Uzmanı
Parotis tükürük bezinin derin lobunun tümörlerinden bahsetmek istiyorum.
Parotis bezinin derin lobu, yüz sinirinin parotis bezinin içerisinden geçtiği, daha derin kısmını ifade eder. Bu kısmı derin lob olarak adlandırıyoruz. Parotis tümörlerinin büyük bir kısmı iyi huyludur ve genellikle yüz sinirinin daha yüzeydeki lobundan kaynaklanır. Ancak, yüz sinirinin derininde bulunan derin lobdan kaynaklanan tümörlerle de zaman zaman karşılaşabiliyoruz.
Bu tür tümörlerin cerrahi tedavisi daha zor olabilir, ancak tedavi yöntemimiz yine de tümörün tamamen çıkarılmasıdır. Eğer tümörler iyi huyluysa, ameliyat sonucunda hastalık tamamen tedavi edilir ve hasta sağlığına kavuşur.
Derin lobdan kaynaklanan tümörlerin tedavisinde, yüz sinirini koruyarak derin lobdaki tümöre ulaşırız. Yüz sinirini dallarıyla birlikte koruyarak tümörü etrafındaki kapsülle zarar vermeden çıkartırız. Böylece tümörün tedavisini başarıyla yapmış oluruz.
Hastalar genellikle kulak altında, çene arkasında bulunan bölgede bir sertlik veya şişlik hissederler. Bu şişlik, genellikle karşı tarafta bulunmayan bir sertlik olarak fark edilir ve genellikle en az 3-5 aydır aynı boyutta kalır, büyüme göstermez.
Prof. Dr. Çetin Vural
KBB & Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı
Prof. Dr. Çetin Vural, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1984 yılında mezun oldu.
Gereken sınavları ve aşamaları 2003 yılı Nisan ayında tamamladıktan sonra Kulak Burun Boğaz dalında Doçent, 2012 yılı Şubat ayında Profesör ünvanını aldı.
Dr. Çetin Vural, Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 7 yıla yakın bir süre görev yaptıktan sonra Ataşehir Acıbadem Hastanesi’nde mesleki çalışmalarına devam etmektedir.
Prof. Dr. Çetin Vural, genel kulak burun boğaz rahatsızlıklarının yanı sıra baş boyun ve yüz bölgesi iyi huylu tümörleri, kanserleri, tiroid ve paratiroid bezlerinin cerrahi olarak tedavi edilen hastalıkları ve kulak hastalıkları ile yoğun olarak ilgilenmektedir.