Parotis Bezi Tümörünün Teşhisi Nasıl Yapılır?

Prof. Dr. Çetin Vural
KBB & Baş ve Boyun Hastalıkları Uzmanı

Parotis bezi tümörlerinden bahsediyoruz. Parotis bezi tümörleri genellikle aylar ve yıllar içinde yavaş büyüyen sert şişlikler şeklinde kendini gösterir. Bu şişlikler hasta tarafından fark edildikten sonra genellikle bir kulak burun boğaz hekiminin devreye girmesi gerekir.

Biz kulak burun boğaz hekimleri olarak öncelikle muayene sırasında bu tümörün yerini, yerleşimini ve boyutlarını anlamaya çalışıyoruz. Bunu elimizle ve gözle yaptığımız muayenelerle tespit ediyoruz. Ardından gelişmiş görüntüleme yöntemlerine başvuruyoruz; genellikle ultrason, bazen de MR veya bilgisayarlı tomografi gibi tetkikler yapıyoruz.

Çoğu durumda, ince bir iğne ile tümörden alınan örneklerin patolojik incelemesi için biyopsi yapıyoruz. Bu işleme “ince iğne biyopsisi” diyoruz. Bu şekilde tümörün yapısını ve türünü belirleyerek hasta için en uygun tedavi planını oluşturuyoruz.

Prof. Dr. Çetin Vural

Prof. Dr. Çetin Vural

KBB & Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı

Prof. Dr. Çetin Vural, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1984 yılında mezun oldu.

Gereken sınavları ve aşamaları 2003 yılı Nisan ayında tamamladıktan sonra Kulak Burun Boğaz dalında Doçent, 2012 yılı Şubat ayında Profesör ünvanını aldı.

Dr. Çetin Vural, Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 7 yıla yakın bir süre görev yaptıktan sonra Ataşehir Acıbadem Hastanesi’nde mesleki çalışmalarına devam etmektedir.

Prof. Dr. Çetin Vural, genel kulak burun boğaz rahatsızlıklarının yanı sıra baş boyun ve yüz bölgesi iyi huylu tümörleri, kanserleri, tiroid ve paratiroid bezlerinin cerrahi olarak tedavi edilen hastalıkları ve kulak hastalıkları ile yoğun olarak ilgilenmektedir.