Tükürük Bezi Mukoepidermoid Kanser
Prof. Dr. Çetin Vural
KBB & Baş ve Boyun Hastalıkları Uzmanı
Merhaba, ben Dr. Çetin Vural.
Bugün tükrük bezi kanserlerinin, özellikle mukoepidermoid kanser adı verilen kötü huylu tümör türünden bahsetmek istiyorum.
Tükrük bezi kanserleri arasında sık görülen türlerden biri de mukoepidermoid kanserdir. Neyse ki, tükrük bezindeki tümörlerin çoğu iyi huylu olup, sadece bir kısmı kötü huylu yani kanser ya da karsinom olarak tanımlanır.
Yüzümüzde üç büyük tükrük bezi bulunur: kulak önü, çene altı ve dil altı. Bunun dışında, ağız ve yutak boşluğunda mukozada bulunan çok sayıda mikroskobik tükrük bezi de mevcuttur. Mukoepidermoid kanser, bu büyük tükrük bezlerinden veya mikroskobik tükrük bezlerinden gelişebilir.
Genellikle büyük tükrük bezlerinde, örneğin kulak önünde, kulak altında veya çene altında, uzun süreli ve yavaş büyüyen bir şişlik şeklinde kendini gösterir. Şişlik büyüdüğünde, özellikle kulak önü tükrük bezinde yerleşmişse, yüz sinirini etkileyebilir ve yüzde güçsüzlüğe, asimetrilere yol açabilir. Küçük tükrük bezlerinden kaynaklanıyorsa, genellikle bir yara olarak kendini gösterir ve ileri evrelerinde ağrıya da neden olabilir.
Tedavi genellikle cerrahidir. Tümör ameliyatla çıkarılırken, etrafındaki sağlıklı dokularla birlikte, bir emniyet marjı bırakılarak çıkarılması esastır. Kötü huylu tümörlerde, boyundaki lenf bezlerinin temizlenmesi gerektiğinde, bu işlem boyun diseksiyonu olarak bilinir. Bu, hastalığın nüks etme olasılığını azaltır.
Hasta, zamanında başvurup tümör etrafındaki sağlıklı dokularla birlikte tamamen çıkarıldığında ve uzak bölgelere sıçramadığında, hastalıktan tamamen kurtulma şansı oldukça yüksektir. Ameliyat sonrası radyoterapi veya kemoterapi gibi ek tedavi yöntemleri de kullanılabilir. Ancak, hastalığın esas tedavisi cerrahidir ve çoğu zaman boyundaki lenf bezlerinin de tedaviye dahil edilmesi gereklidir.
Prof. Dr. Çetin Vural
KBB & Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı
Prof. Dr. Çetin Vural, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1984 yılında mezun oldu.
Gereken sınavları ve aşamaları 2003 yılı Nisan ayında tamamladıktan sonra Kulak Burun Boğaz dalında Doçent, 2012 yılı Şubat ayında Profesör ünvanını aldı.
Dr. Çetin Vural, Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 7 yıla yakın bir süre görev yaptıktan sonra Ataşehir Acıbadem Hastanesi’nde mesleki çalışmalarına devam etmektedir.
Prof. Dr. Çetin Vural, genel kulak burun boğaz rahatsızlıklarının yanı sıra baş boyun ve yüz bölgesi iyi huylu tümörleri, kanserleri, tiroid ve paratiroid bezlerinin cerrahi olarak tedavi edilen hastalıkları ve kulak hastalıkları ile yoğun olarak ilgilenmektedir.