Sinüs Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Op. Dr. Erkan Aktan
KBB & Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı
Sinüzit Ameliyatı Sonrası İlk Günlerde Neler Olur?
Ameliyattan sonraki günlerde, daha önce söylediğim gibi, içerdeki yara dokularından sızmakta olan serum nedeniyle fibrinli kabuklar oluşabilir. Ayrıca yara dokusu iyileşirken kabuklanmalar meydana gelebilir. Bu kabuklanmaların zaman zaman bizler tarafından temizlenmesi gerekir.
Hastanın Yapması Gerekenler Nelerdir?
Çoğunlukla hastanın burun içi yıkamaları yapması ve burun içi pomatlarla yara iyileşmesini hızlandırması gerekir. Bu yapılması gerekenler arasındadır. Primer yara iyileşmesi genellikle üçüncü haftadan sonra tamamlanır. Bu zamana kadar burun içerisinde zaman zaman kabuklanmalar, akıntılar ve tıkanmalar olabilir.
Şikayetler Ne Zaman Değerlendirilmelidir?
Ben hastalarıma ameliyattan sonraki dördüncü haftada şikayetlerini bildirmelerini söylerim. Çünkü ilk haftalarda iyileşme süreci devam ettiği için ortaya çıkan durumlar gerçek sonucu yansıtmaz. Dördüncü haftada devam eden şikayetler bizim için anlamlıdır.
Kontroller ve Aktivite Kısıtlaması
Bu süreçte hastanın iyi temizlik yapması ve pomatları düzenli kullanması gerekir. Biz de yapışıklıkları önlemek amacıyla hastayı zaman zaman görürüz. İlk iki hafta spor ve ağır kaldırma yasaktır. Üçüncü haftadan sonra hasta genellikle her türlü aktivitesinde serbesttir ve aktif hayatına dönebilir.
Ağrı ve Olası Şikayetler
Genellikle hastalar ağrıdan yakınmaz. Ancak akıntı, kurutlanma, kabuklanma ve zaman zaman tıkanıklık olabilir. Eğer bu dönemde bir enfeksiyon gelişirse kanama riski artabilir ve yara iyileşmesi gecikebilir.
Diş Hassasiyeti ve Geçici Uyuşmalar
Üst dişlerde hafif uyuşmalar zamanla tamamen kaybolur. Çok nadir olarak, eğer tabanda bir kemik kırıldıysa ameliyat sonrası ilk iki üç gün üst dişlerde hassasiyet ve hafif kemik ağrısı olabilir. Bu şikayetler hastaların küçük bir bölümünde görülür.
Hangi Durumda Hekime Başvurulmalıdır?
Aktif bir kanama varsa derhal hekim aranmalıdır. Şıpır şıpır damlama tarzındaki kanamalar önemlidir. Bunun dışında burun içindeki yaralardan sızan hafif kanla karışık sümük kanama olarak değerlendirilmez ve hastayı korkutmamalıdır. Gün içinde rengi açılan kanlı sümük normaldir.
İyileşme Süresinin Sonu
Genellikle üçüncü haftanın tamamlanmasıyla birlikte süreç büyük ölçüde tamamlanır ve dördüncü haftada ameliyat sonrası bulgular sonlanmış olur.
Op. Dr. Erkan Aktan
KBB & Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı
Op. Dr. Erkan Aktan, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olup Kulak Burun Boğaz uzmanlık eğitimini Türkiye’de tamamlamıştır. Uzmanlık sonrası Amerika Birleşik Devletleri’nde Dartmouth Hitchcock Medical Center ve Harvard Medical School’a bağlı Massachusetts Eye and Ear Infirmary’de kulak hastalıkları, pediatrik KBB, endoskopik sinüs cerrahisi ve facial rekonstrüktif cerrahi alanlarında ileri düzey eğitimler almıştır. Türkiye’ye döndükten sonra çeşitli özel hastanelerde görev yapmış, 2009 yılında muayenehanesini açmış; Amerikan Hastanesi’nde visiting staff olarak çalışmış ve 2013 yılından itibaren İstanbul Florence Nightingale Hastanesi’nde kadrolu hekim olarak görev almıştır.
Mesleki İlgi Alanları
- Endoskopik cerrahi uygulamaları
- Sinüzit cerrahisi,
- Çocuk Kulak Burun Boğaz Hastalıkları,
- Bademcik ve geniz eti cerrahisi
- Ses teli hastalıkları,
- Uyku apnesi cerrahisi,
- Tamponsuz burun ameliyatları,
- Baş dönmesi (vertigo) ile ilişkili hastalıklar
- Kulak Burun Boğaz alanında alerjik hastalıkların tanı ve tedavisi












